canvi d'hàbits

Vols fer un canvi d’hàbits de vida per sempre? Fes-ho!

ES POT FER UN CANVI D’HÀBITS DE VIDA PER GUANYAR SALUT I QUE DURIN PER SEMPRE?

Sou dels que penseu que qualsevol canvi d’hàbits dura quatre dies? O sou dels que penseu que, quan us ho proposeu, poseu en pràctica el nou estil de vida i integreu el nou canvi d’hàbits del dia a dia a la vostra vida? Els hàbits d’alimentació, de relacions socials, d’exercici físic i de descans es poden canviar per guanyar salut i mantenir-los per sempre.
 

Com podem fer un canvi d’un hàbit que tan desitgem?

Quan algú diu alguna frase d’aquestes: “m’he de posar en tractament“, “he de fer dieta“, “hauria de fer exercici físic” o “m’he de cuidar“… quines són les imatges que us vénen al cap? O, dit d’una altra manera, com us sona això?
A mi em sona com una obligació per la persona que ho està dient. Sí, com si es castigués ella mateixa d’una cosa que està fent malament perquè ho parla en futur i en condicional “he de…” “hauria de…”. Dient-ho d’aquesta manera, probablement no s’arribarà a fer mai el canvi. O, si el fa, no li durarà gaire.
 
Us posaré un exemple ben clar. Els que sou amants de viatjar i conèixer món: no us passeu els dies dient-vos “he d’anar a Austràlia” o bé “hauria d’anar a les illes hawaianes”. Sinó, el que feu és mirar quins dies teniu lliures, si teniu diners suficients, busqueu informació sobre el país destí (llocs a visitar, allotjament, política del país, si fan falta vacunes, méteo…). Quan ho teniu tot, us compreu el bitllet d’avió i marxeu. Oi?
Doncs, per fer el canvi desitjat és el mateix. Primer hem de tenir clar que volem fer el canvi; després, ens informem bé de com fer-lo i reunim les eines necessàries. Un cop tinguem tot això, voldrà dir que estarem a punt per fer canvi.
 

Quan podem fer el canvi?

Hi ha tendència a posar una data fixa per fer un canvi “x”. Per exemple, “el 2018 aniré al gimnàs 3 cops a la setmana” o bé “passat festes no beuré més alcohol“. D’aquesta manera no funciona perquè si arriba el dia “D” proposat per fer el canvi i, pel motiu que sigui, no es pot fer… ens sentirem fracassats. I això no va d’èxits i de fracassos. Simplement, va d’un canvi d’estil de vida a un altre de més saludable. Per tant, el canvi comença ara mateix: des del moment que tens la idea al cervellet i comences a moure’t per tenir la informació i tot allò que necessites per dur-lo a terme.
 

Podem recaure durant el canvi?

És clar que sí! Som humans, som animals i no pas màquines. No som perfectes i la vida és un conjunt d’esdeveniments no lineals. Per tant, pot haver algun moment que anem enrere o que entrem en un petit bucle. No passa res, tinguem paciència tot investigant el per què ha passat això, ho solucionem i seguim endavant. Voler córrer o que tot sigui fàcil, no vol dir que arribem abans a la fita final.
 

Patiré molt durant el canvi?

Si realment es patís molt durant un procés de canvi, crec que no se’n faria cap. Els canvis són positius i molt bonics perquè es fan molts descobriments enriquidors: aliments nous, noves maneres de cuinar, activitats diferents, reconciliació amb la natura, es coneixen persones… és una experiència molt enriquidora i de creixement personal.
 
Us mostro un pastís de carbassa i xocolata que he fet no fa gaire. Només porta aliments reals i és molt saludable, tan que es pot menjar per esmorzar, post-entrenament o com a postre. Els ingredients que formen part d’aquesta delícia són: carbassa, ous, plàtan, cacau 100% pur en pols i dàtils. Res més i tot ecològic.
 
canvi d'hàbits
 

Pastís de Carbassa i Xocolata

Per tant, la persona que vulgui fer el canvi d’alimentació no té perquè passar gana. Cuinar amb aliments reals es poden crear mil receptes!

Si algun dia desitges fer una excepció perquè hi ha un plat que et torna boig/ja o perquè hi ha una activitat física que et matxaca molt però t’ho passes pipa, no passa res. Crec que en aquesta vida ens hem de permetre a tenir aquests “petits” plaers. Si el teu organisme està en equilibri, en harmonia, voldrà dir que està fort per fer front aquest petit “atac” que podem fer mentre fem l’excepció. La tornada a l’equilibri serà més fàcil.

Per això, em preocupa més aquelles persones que no fan “bondat” durant l’any que no pas aquelles persones que fan l’excepció per nadal o per un aniversari.

Qui em pot ajudar a fer el canvi?

Tenir un entorn equilibrat, bona sintonia amb la família, els amics i bon ambient a la feina és un entorn favorable per fer qualsevol canvi. No vas a “contra corrent” i potser t’acompanyen a fer el canvi. Si no tens un entorn favorable, segurament et costarà més a fer el procés però no és impossible. En aquesta vida res és impossible.

Per últim, comentar-te que els terapeutes integratius també estem aquí per ajudar-te. 

 

Després d’aquest escrit ple de reflexions, et desitjo una molt bona entrada al 2018 plena d’energia i salut! 🙃

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *