la nutrició evolutiva aplicada a l'esport I

Nutrició evolutiva aplicada a l’esport I

La nutrició evolutiva respecta l’evolució humana i ens pot ajudar a millorar la salut, l’estat d’ànim i el rendiment esportiu, perquè és a base d’aliments reals.

L’alimentació sana, equlibrada, antiinflamatòria és la nutrició evolutiva, per dir-ho d’una manera global. Per entendre-ho clarament, hem de retrocedir a la vida dels nostres avantpassats: Què menjaven ells? Quants cops al dia menjaven? Es movien? Si penseu una mica, segur que teniu les respostes clares: menjaven a base d’aliments que els donava la terra com ara els tubercles (patata, moniato, pastanaga,…), verdura de fulla verda, fruita dels arbres i dels boscos. Si tenien ramat, doncs menjaven carn de xai, pollastre, vedella o porc. Sinó, anaven al riu o al mar a pescar peix, crustacis i també recol·lectaven algues. Això feia que per aconseguir l’aliment, s’havien de moure.

Al món occidental, gràcies a l’arribada de la revolució industrial i l’evolució a un ritme abismal de la ciència i la tecnologia, tenim productes a l’abast que són ràpids de cuinar i de menjar. El ritme frenètic que ens imposa la societat actual sembla que no puguem parar per menjar i, molt menys, per cuinar. Aquesta situació fa que sembla que tot ho hàgim d’obtenir “ja”! La majoria de gent, esportista i no esportista, s’alimenta a base de cereals, farines i sucres refinats, carn processada i industrial, molta llet i derivats làctics com a font principal de calci, brioixeria, etc. Les hortalisses i la fruita queda a segon pla, el peix sembla que també. Els fruits secs, si es mengen, la majoria són fregits o salats…

El ritme frenètic actual fa que sembli que no puguem parar per menjar ni per cuinar.

estrès nutrició evolutiva Centre Salut i Rendiment Ariadna

Com a especie humana, no hem evolucionat tan (per no dir gens) respecte als nostres avantpassats. Però, el nostre entorn i estil de vida ha canviat molt, moltíssim. A més, nosaltres estem programats per moure’ns, viure a l’aire lliure i tenir relacions socials; tot això costa de mantenir avui en dia: ens passem el dia treballant, sortim a entrenar abans de que surti al sol o quan ja s’ha post, ens “relacionem” amb la gent a través del mòbil o internet i ens movem molt poc. Una hora d’entrenament al dia no és suficient per compensar les vuit hores que ens passem asseguts la resta del dia.

La nutrició evolutiva ens ensenya a reduir la inflamació crònica de baix grau que poden presentar la majoria d’esportistes, millorar el metabolisme dels sucres reduïnt la incidència a patir resistència a la insulina, aportar gran quantitat de nutrients a través d’aliments reals i, també, millorar el nostre estat d’ànim i mental començant, sobretot, per l’eliminació de tots els aliments processats i industrials (galetes, brioixeria, pa blanc i/o de motlle, farines i cereals refinats, sucre, salsitxes, refrescos,…) tot allò que no es troba a la terra. No són aliments reals i porten molts additius, sucres i conservats afegits.

I tu, com t’alimentes? 😊

Al següent post parlarem dels diferents tipus de macronutrients, de les seves necessitats i així com de les fonts d’obtenció.

1 comentari a “Nutrició evolutiva aplicada a l’esport I”

  1. Pingback: NUTRICIÓ EVOLUTIVA APLICADA A L'ESPORT II

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *